Mindfulness för hundfolk

Är mindfulness nåt för hundfolk? Bitte Nilsson höll en temakväll om detta på klubben den 3 september. Hon gjorde avstamp i sina yrkesmässiga erfarenheter, och ledde sedan in oss  på andra situationer, såväl i hundsammanhang som i vardagen.

Mindfulness kan bland annat beskrivas som ett sätt att förhålla sig till livet och till stressiga situationer. Alla som tävlat med sin hund känner igen hur vi, redan när vi vaknar på tävlingsdagen, har en lite ytligare andning, ont i magen och med tankar som virvlar runt i huvudet. Mindfulness är ett sätt att lära sig att reglera stressen, känna igen sina reaktioner, och bli observanta på vårat eget fördömande av oss själva.

DSC_0056 DSC_0052

Mycket av våra tankar kretsar kring dåtid (varför gjorde jag sådär? Tänk vad dåligt det gick…) eller i framtid (det kommer säkert inte att gå, jag kommer säkert att göra fel…) istället för att fokusera på ”här och nu”. Genom att lära oss tekniken kan vi kommunicera bättre med våra hundar, som ju alltid lever i nuet, och i en tävlingssituation ger vi hundarna bättre förutsättningar att känna igen sina förare och prestera bättre. Så nog kan mindfulness vara nåt för hundfolk!

DSC_0055 DSC_0053

Bitte avslutade kvällen med att lämna ett par boktips för oss som vill fördjupa oss ännu mer i ämnet:

  • Vart du än går är du där – Jon Kabat-Zinn
  • Zelda och meningen med att ha hund – Åsa Nilsonne och Ulla Montan

Vi tackar för en trevlig och lärorik kväll!

/Nina